Annonce

Annonce

Strømaskine

Strømaskinen sikrer, at foderet bliver spredt over så stort et areal, at alle kan æde samtidig. Foto: Ingela Löfquist

Strømaskine gør godt for grisene

Ensilage spredt med strømaskine flere gange dagligt giver rolige slagtesvin og rene stier.

Grovfoder til grise er en praktisk udfordring i det økologiske svinehold. Et helt konkret problem er, hvordan man fodrer med det, så grisene rent faktisk æder det, og det ikke bare gør strøelsen våd eller bliver sølet ind i møg på udearealet.

Sveriges Universitet og Hushållningssälskapet peger i OK Net Ecofeed på strømaskinen som en løsning, der både øger grisenes velfærd og minimerer spildet af foder. Metoden kendes allerede fra økologiske fjerkræbesætninger herhjemme.

I en afprøvning på en svensk økologisk bedrift blev ensilage og halm blandet og spredt med strømaskine på hængebane fire-fem gange dagligt i stierne.

Effekt af ensilage-strøelse

65-70 kg ensilage blev blandet med 250 kg halm og spredt med strømaskine fire-fem gange dagligt. Grisene i afprøvningen optog 0,25 kg tørstof i grovfoder om dagen.

Konklusioner og effekter:

  • Rene stier
  • Øget optag af grovfoder, intet foderspild
  • Ingen aggressioner eller kamp om grovfoder – alle kan æde samtidig
  • Beskæftiger grisene i lang tid
  • Øget velfærd i kraft af færre aggressioner og udbredt rodeadfærd.

Grisenes adfærd var tydelig anderledes sammenlignet med grise i en anden besætning, der fik ensilage i foderhæk. Her kom under halvdelen af grisene til fadet, de stærkeste først, og der var kamp og aggressivitet omkring foderstedet. 20-25 pct. af foderet gik til spilde. Spredt i strøelsen holdt ensilagen alle grise beskæftiget i omkring en halv time, hvorefter de fleste lå og hvilede i halmen.

Grovfoder er et økologisk krav til alle dyregrupper af hensyn til sundhed og velfærd. Hos grise og andre enmavede dyr bidrager grovfoderet med beskæftigelse, mæthed og en gavnlig indvirkning på mave-tarmsystemet. Maksimal effekt af grovfoderet forudsætter, at alle grise æder det. Det sikrer strømaskinen, fordi foderet bliver spredt over så stort et areal, at alle kan æde samtidig. Tørstofprocenten i ensilagen er afgørende for spredningen og bør derfor ikke variere for meget fra gang til gang, lyder anbefalingen.

Metoden er oplagt, hvis man i forvejen har en strømaskine. I dette tilfælde var der tale om et hængebane-system, men selvkørende eller traktortrukne strømaskiner vil formentlig kunne det samme.

Strømaskiner er på listen over støtteberettigede teknologier i en ny tilskudsordning, der åbner for økologer senere i foråret. Prisen er angivet til omkring 165.000 kr., og tilskuddet udgør 40 pct.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud